Chleby pszenne razowe (graham) oraz chleby pszenno-żytnie na zakwasie naturalnym pszenno-żytnim.
Zakwas wychodowany na mące pszennej chlebowej 750 i żytniej 720 w stosunku 45/55 z sokiem wyciśniętym z jabłek i zmieszanym z kefirem lub maślanką, ewentualnie ze zsiadłym mlekiem.
Całość bez grama konserwantów i ulepszaczy oraz bez stosowania drożdży
komercyjnych. Celem przedłużenia świeżości chleba można zastosować ugotowane ziemniaki (ale niekoniecznie), utłuczone prawie na gładko.
Smacznego 🙂
- 4x pszenno-żytni i 4x pszenny razowy (graham)
- Chlebki na zakwasie pszenno-żytnim
- Żadnej chemii
- Zakwas z wyciśniętego soku z jabłek
- Zakwas z maślanki lub kefiru
- Chleb z naturalnych, dzikich drożdzy, niekomercyjnych